Harz

De laatste tocht van dit jaar. Het wordt een langlauftocht door de Harz van enkele dagen. Een klein probleem: hoe dichterbij de vertrekdatum komt, hoe minder kans er is op een met sneeuwbedekte Harz. Dit is toch het gebied dat bekend staat om zijn vele regenval en lage temperaturen? Tijdens de kerst verdwijnen de laatste vlekken sneeuw, dus we vertrekken richting Duitsland zonder ski’s.

DSC_1591

De Harz is een middelgebergte in Noord-Duitsland met als hoogste punt de Brocken. Het is heel erg bekend: Per jaar komen er 1.3 miljoen mensen naar de Brocken. De Harz is één groot bos van hoofdzakelijk dennebomen en een enkele berk. Het wordt afgewisseld met vennetjes en de “toppen” van de bergen bestaan uit een paar rotsblokken. Een paar jaar geleden is de lynx uitgezet, die meteen symbool staat voor het gebied.
De Harz is al sinds de Middeleeuwen gebruikt voor intensieve mijnbouw. De laatste mijn is vrij recentelijk gesloten: in 2007. De mijnbouw heeft zijn sporen nagelaten want er zitten nog steeds veel zware metalen in de grond. Tijdens de Koude Oorlog lag de grens tussen Oost- en West-Duitsland door de Harz. Tussen 1945 en 1990 was dit verboden, militair gebied. Na de Wende is zo’n beetje alles wat herinnerd aan deze tweedeling verwijderd. De enige herinnering die je regelmatig tegenkomt in het gebied zijn de Kolonnen Wegen, lange blokken beton waarover de soldaten zich verplaatsten.

DSC_1708

De eerste avond kruipen we onder de tarp als het niet lang daarna begint te miezelen. Gedurende de nacht gaat het getik van de regendruppels over in een zachter geroffel: sneeuw. Er valt die nacht toch nog een paar centimeter sneeuw en we worden wakker in een witte wereld.

DSC_1610

Ondanks dat de wind sterker wordt, duurt het een dag of twee voordat de dichte mist die in het bos hangt verdreven is. Deze dagen hebben we geen uitzicht: je loopt door een dicht bos en op de toppen (Klippe) is niks te zien door de mist. Als de mist dan eindelijk optrekt, hangt er toch nog een dichte, grijze deken over de Brocken. Volgens de statistieken zit de Brocken 300 dagen per jaar in de mist. We geloven het.

DSC_1800
Achtermannshöhe

Aangezien het vakantietijd is en de Harz een geliefd gebied is, is het erg druk op de paden richting de Brocken. Zodra je deze paden verlaat, kom je bijna niemand meer tegen!

DSC_1624

Dit gebied is goed geschikt om een keer te langlaufen. Het is glooiend en er zijn goede paden. Om te wandelen hebben wij liever kronkelige bergpaadjes, die we er een stuk minder vinden.

Klik hier om alle foto’s te bekijken.

Bibliografie

450, Karte 1, Harz
Wandern, Rad, Kompass
1:50 000

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s