Packraften op de Isar, van bron naar Bad Tölz

Na de wildwater cursus willen we zelf nog een tocht van een paar dagen maken met onze packrafts. We hebben het idee dat we veel geleerd hebben en willen dat graag in de praktijk brengen. We zoeken in onze DKV Kanuführer, het boek White Water North Alps en bij kajaktour.de en vinden twee rivieren die in aanmerking komen: de Isar en de Salza. Na veel wikken en wegen en staren naar waterstanden gaan we voor de Isar.

We vinden een voorbeeldtocht op internet. Het stuk Scharnitz tot Wolfsrathausen is in juni 2009 gedaan in packrafts en duurde drie dagen.  Bij outdoor bedrijf Nature Lounge zijn helmen en wetsuits te huur. Helaas zijn geen waterhoogtes of debieten vermeldt in de voorbeeldtocht. We gaan met de auto naar Scharnitz en op zoek naar Nature Lounge. Zonder bescherming tegen het koude water willen we geen Alpenrivier in. Morgen gaat het regenen, maar daarna komt er vier dagen goed weer aan. Als we morgen wetsuits kunnen huren, kunnen we de vier dagen erna varen in mooi weer. Past precies.

Helaas, Nature Lounge bestaat nog wel, maar verzorgt alleen maar uitjes met Lama’s, wat door de lokale VVV wordt bevestigd. De vrouw bij de VVV vertelt dat er geen kajakbedrijven in de buurt liggen. De eerste winkel die iets verkoopt wat met kajakken te maken heeft, zit in Garmisch-Partenkirchen. Een beetje teleurgesteld gaan we terug naar de camping. We zien er tegenop om naar Garmisch-Partenkirchen te rijden en er daar erachter te komen dat we toch geen wetsuits kunnen huren. Op internet zoeken we naar alternatieven: Kajak school Source2Sea in de buurt van Innsbruck adverteert met verhuren van wetsuits. We zien geen openingstijden, dus rijden op goed geluk ernaartoe.

Aan de deur hangen wel openingstijden. Wij komen natuurlijk aan buiten deze openingstijden, maar gelukkig is er iemand aanwezig die ons het materiaal wil verhuren. We krijgen een telefoonnummer mee om een afspraak te maken om ze terug te brengen. Hij vertelt er meteen bij dat de openingstijden op de deur indicatief zijn. Wij zijn blij dat we op pad kunnen.

Het plan is om de Obere Isar te bevaren vanaf de camping. Na een overnachting op de camping pakken we de tassen om en gaan we nog drie dagen de Untere Isar bevaren. We kunnen moeilijk inschatten hoe ver we kunnen komen in drie dagen omdat we geen vergelijk hebben van debieten. We weten dat het water eigenlijk net te laag staat en houden er rekening mee dat het langer kan duren als we stukken moeten lopen. Langs het traject is het mogelijk om op verschillende punten af te breken en met het openbaar vervoer terug te gaan naar de camping.

Obere Isar

Pete Bandtock: “Every time we do this run, we are simply buzzing to repeat it immediately.”

Er loopt een karrespoor vanuit het dorp naar de instap, maar die is verboden voor alle verkeer. Voor kajaks is een taxidienst die je naar de instap brengt. Wij gaan te voet richting de instap. Er is laagwater: volgens het meetstation is de waterstand 112.7 cm, terwijl er minstens 115 cm nodig is voor een bevaring. Als er te weinig water is bij de instap, kunnen we altijd wat verder stroomafwaarts instappen.

In het deel van de instap tot aan de eerste nauwe vallei staat inderdaad te weinig water. We zijn de hele tijd aan het slalommen om rotsen en bomen te ontwijken en raken talloze keren de bodem. We komen de Isar Cataract ongeschonden door, maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs.

01
Obere Isar.

Na de Cataract gaan we de eerste nauwe vallei in en staat er eindelijk genoeg water. Vanaf hier is het peddelen met een grote glimlach. Het is hard werken, maar erg leuk. Dit zal doorgaan totdat we terug zijn bij Scharnitz.

De eerste vallei bestaat uit een continue afdaling over kleine plateaus. Er zijn geen eddies om op elkaar te wachten of even te rusten. Daarna opent het dal zich weer en wordt het water iets rustiger. Je kunt hier genieten van het uitzicht op het Karwendel massief.

02
Obere Isar.

De tweede vallei is iets gemakkelijker, iets rotsiger met meer eddies. Let hier op het punt waar de Gleierschbach in de Isar stroomt: als je links kijkt, zie je het erg mooie en smalle Gleierschbachtal. In de buurt van Scharnitz moet er opgepast worden voor baggerwerken met een kabel door de rivier. Goed opletten op werkdagen! In de beschrijving van dit stuk van de Isar stond een dam beschreven met ijzeren staven die wij niet tegen zijn gekomen, zelfs niet bij dit lage water.

Untere Isar

We gaan verder stroomafwaarts vanuit Scharnitz. Bij de grens moeten we uit het water en omdragen: Er ligt daar een dam van grote rotsblokken met daarbij meerdere grote, roestige ijzeren staven. Waarschijnlijk geen probleem met een kajak, maar met onze opblaasbare packrafts proberen we toch zoveel mogelijk scherpe objecten te vermijden. Bij dit lage water steken ze net een paar centimeter boven het wateroppervlak uit. Als het water iets hoger staat, zijn ze waarschijnlijk niet te zien.

04
Omdragen bij de grens in Mittenwald.

In Mittenwald volgen nog twee onbevaarbare stukken met veel te veel rotsen. Daarna peddelen we rustig verder door Mittenwald.

07
Mittenwald.

De volgende hindernis ligt bij Krün. Er ligt daar een klein stuwmeer om elektriciteit op te wekken. Bij het begin van het meer staat een bord dat je aan de linkerkant uit het water moet en bevaren niet toegestaan is. Je loopt dan over de brug naar de andere kant en kan dan na de stuwdam weer instappen.

09
Omdragen voor de dam bij Krün.

kajaktour.de: “Man könnte fast meinen, dass man nicht mitten in Europa sondern irgendwo in Kanada ist.”

Na Wallgau verandert de rivier ineens van karakter. Tot nu toe was het een redelijk snel stromende rivier gevuld met rotsblokken. Nu vertakt de Isar zich meerdere malen en stromen deze beekjes door één grote, brede grindbak vergezeld met omgevallen bomen en drijfhout. We volgen deze vertakkende, kronkelige beek en moeten meerdere malen uitstappen omdat het niet diep genoeg is om te bevaren. Later zien we dat de waterstand bij Rißbachdücker maar 16 cm was. 23 cm is minimaal nodig voor een bevaring en er wordt geadviseerd dat het pas lekker varen is bij een waterstand van 30 cm.

In dit deel van het Isartal, van Krün tot Vorderriß wordt veel wild gekampeerd. We komen een aantal mensen tegen in open kano’s, die hun tentje al opzetten langs de kant.

11

Als we de volgende dag wakker worden is de rest van de wereld in een dikke mist gehuld. We kunnen met moeite de andere kant van de Isar zien. We ontbijten, pakken alles in en vertrekken weer. Al snel moeten we uitstappen bij de dam en meetpunt in Vorderriß. De mist is ondertussen bijna helemaal opgetrokken.

16

Vandaag schiet het niet op. We moeten erg vaak uit de boot omdat de waterstand te laag is en we komen veel dammen tegen. Het is een mooi stuk, maar het in- en uitstappen kost erg veel tijd. Vlak voor de Sylvenstein-Stausee wordt grind gewonnen. Er rijden daar grote vrachtwagens af en aan, volgeladen met kiezelstenen. Ze rijden plankgas en we moeten regelmatig in de berm achter onze packrafts schuilen. We gaan direct na de brug het water in om er na twee minuten weer uit te moeten voor de echte dam. Helaas.

17
Sylvenstein Stausee.

We zijn blij om eindelijk het stuwmeer op te kunnen varen. Helaas staat er windkracht vier tegen, dus ondanks ons harde peddelen doen we er lang over om aan de andere kant te komen. Bij de dam zijn werkzaamheden waardoor we pas een stuk verder weer verder kunnen met varen.

Onze boten blijken een bijzondere aantrekkingskracht te hebben op kinderen. Als we aankomen bij de instap na het stuwmeer is er een familie aanwezig met vier kinderen. Eén van de kinderen zit zowat in Fred zijn boot als hij de rugzak aan het klaarmaken is voor vertrek. Ze blijven net zo lang kijken totdat we weggevaren zijn.

Na de instap komen drie leuke drops. Elke drop is hoger dan de vorige, maar gemakkelijk bevaarbaar. Aan deze kant van de stuwdam is het waterniveau gelukkig hoog genoeg om lekker door te kunnen varen. Even waren we bang geweest dat we de rest van deze tocht zouden moeten lopen door de lage waterstand.

18
Drop na de Sylvenstein Stausee.

19
Drop na de Sylvenstein Stausee.

Bij Winkl moeten we nog één keer omdragen voor een dam. Dit tweede deel van de dag gaat verrassend snel. De rivier stroomt weer wat sneller en we kunnen lekker doorvaren zonder uit te moeten stappen. We passeren de dam in Lengries en zetten onze tarp neer op een eilandje in de Isar even buiten Lengries. Het eilandje zit vol met bijtende, rode mieren, maar we vinden nog net een mierloos stukje dat groot genoeg is voor onze tarp en twee packrafts.

21
Bivak op een eilandje na Lengries.

Er is nog maar een klein stukje over tot de uitstap bij Bad Tölz. We spelen nog wat met het in- en uitgaan van eddies, maar bereiken Bad Tölz toch eerder dan verwacht. Het is nog flink zoeken naar het station, maar tegen de middag zitten we dan toch in de bus op weg naar de camping. Een paar uur en twee overstappen later zijn we terug in Scharnitz. Alweer een veel te vroeg einde van een mooie tocht.

23
Uitstap bij Bad Tölz.

Klik hier om alle foto’s te bekijken.

Film

Bibliografie

Pete Bandtock – White Water North Alps
Rivers Publishing U.K.ISBN 0-9519413-9-9

DKV-Auslandsführer Band 1 – Österreich/Schweiz
Deutscher-Kanu-Verband-Verlag
ISBN 978-3-937743-19-6

WK322: Wetterstein – Karwendel – Seefeld – Leutasch – Garmisch-Partenkirchen
Wander-, Rad- und Freizeitkarte, Freytag & Berndt
1:50 000

182: Isarwinkel, Bad Tölz, Lenggries
Wandern – Rad – Skitouren, Kompass
1:50 000

Advertenties

Een gedachte over “Packraften op de Isar, van bron naar Bad Tölz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s