Wild water cursus

Adam Gray: “You learn the most if you stay inside the boat.”

We zijn in de Alpen en hebben onze packrafts mee. Na onze prachtige packraft-tochten in Frankrijk willen we hier ook wel varen. Onze eerste rivier is de Rienza. De rivier is een stuk imposanter dan wat we tot nu toe gedaan hebben. We stappen in en een paar kilometer later weer uit. Een week later proberen we het opnieuw bij de Drau, maar blazen de packraft niet eens op. Dit zijn serieus andere rivieren. Technisch misschien niet moeilijker dan wat we tot nu toe gedaan hebben, maar koud en een veel hoger watervolume. Onze packrafts kunnen het aan, maar onze kennis en kunde schieten te kort. Tijd om daar wat aan te veranderen.

Het valt nog niet mee om een kajakschool te vinden die twee packrafters de beginselen van wild water bij wil brengen. We proberen drie scholen en één durft het aan. Nadat we ’s maandags ons helemaal suf getrapt hebben op de mountainbikes, worden we ’s avonds teruggebeld door Motion Outdoor Lofer. In de stromende regen melden we ons de volgende ochtend bij de kajakschool. Adam Gray gaat ons de komende twee dagen de grondbeginselen van wildwatervaren leren op de Saalach. Hij woont in Zuid-Afrika, waar hij zijn eigen outdoor bedrijf, Oribi Outdoors, heeft. Als de krokodillen in Afrika gevoerd zijn, komt hij vakantie houden in Oostenrijk als kajak- en raftgids bij Motion.

01
Begin van de wildwater les met Adam Gray.

We lenen wetsuits en helmen en gaan dan op pad met onze eigen packrafts. Adam is gelukkig open minded wat onze packrafts betreft. Hij heeft er al eens iets over gelezen in een kano blad en is nieuwsgierig naar wat ze kunnen. Wij zijn blij dat we les kunnen krijgen in onze eigen bootjes. We leren vanalles over veiligheid, ferrying, eddy currents. Sommige dingen hadden we al gelezen in het Packrafting! boek van Roman Dial en zelf geoefend, maar met de uitgebreide uitleg van Adam begint het pas te leven. Bij het surfen op een grote golf leert Fred een belangrijke les: “You learn the most if you stay inside the boat.”

03
Fred duikt als hij probeert te surfen op een golf.

05
Een frisse duik.

We oefenen in het zoeken en spelen in eddies, waar we de tweede dag mee verder gaan. Dan bekijken we een moeilijker en technischer stuk rivier en doen dat stuk drie keer om goed te oefenen en verschillende lijnen te bevaren.

12
Oefenen van een technischer stuk in de Saalach.

14
Oefenen van een technischer stuk in de Saalach.

Daarna hebben we aandacht besteed aan veiligheid: We hebben gezwommen door white water en gegooid met throwbags om elkaar te kunnen helpen aan de kant te komen.

11
Oefenen van het in- en uitgaan van eddies.

Wij vonden het een leuke cursus. We hebben veel geleerd in een fijne atmosfeer. De debieten bij Lofer waren: 13-aug 12 m3/s en 14-aug 10 m3/s.

Klik hier om alle foto’s te bekijken.

Film

Advertenties

2 gedachten over “Wild water cursus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s