Hérault

Packraften op de Hérault.
We laten de auto op de camping (Domaine d’Anglas in Brissac) staan en lopen naar St-Bauzille-de-Putois. Daar zoeken we naar de GR60, die ons over mooie paadjes naar de dam van Laroque leidt. Er is een gemakkelijke instap net stroomafwaarts van de dam. De grote hoeveelheid huur-kano’s valt onmiddelijk op. Helaas, het is nu toch echt het kano seizoen, dus de eenzame packraft avonturen van het voorjaar zijn de komende twee maanden niet mogelijk. Op elk strandje dat we tegenkomen zijn wel mensen te zien.

104
St-Bauzille-de-Putois en de Hérault.

De eerste echte versnelling is meteen een flinke. Een kleine twee meter hoogteverschil. Dit stuk van de Hérault staat als klasse 2 (3-) in ons boekje, maar deze drop is toch echt klasse 3. Charissa had ervoor gekozen om zonder spraydeck te varen en bij deze versnelling schept ze een flinke plens water.
De rest van het stuk Laroque tot Brissac bestaat afwisselend uit klasse 2 versnellingen en stilstaand water. Bij één van de versnellingen komt Charissa klem te zitten en belandt in het water.
Debiet van de Hérault: 7.1 m3/s (Laroque).

108

Als tweede deel varen we een stuk op de Hérault ter hoogte van Causse-de-la-Selle. De Hérault staat hier voornamelijk stil met een paar hele kleine versnellingen. We beginnen met wat oefeningen: Zwemmen met de peddel, packraft omdraaien in het water en in de packraft klimmen als je eruit bent gevallen. Daarna varen we terug tot het kanocentrum halverwege tussen Causse-de-la-Selle en St-Guilhem-le-Désert. Voor een packraft tochtje is dit niet aan te bevelen, het eerste deel is veel mooier en leuker om te varen.

300
Packraft oefeningen op de Hérault.

Let op met parkeren: 100 meter ten noorden van de kanoverhuur is een parkeerplaats langs de D-4. Toen we daar wilden parkeren, zagen we glas op de grond liggen. Wij zijn verder gereden en hebben de auto geparkeerd ten westen van de kanoverhuur langs de weg. Het is daar een stuk drukker met mensen die aan de strandjes liggen. Toen we terugreden, zagen we dat er die dag weer was ingebroken in een auto op de parkeerplaats waar we eerst wilden parkeren.

Gorges de la Vis
De auto geparkeerd boven Cirque de Navacelles. Daarna via de GR7 naar Navacelles gelopen, via een GR de Pays naar Moulins de la Foux en dan weer terug naar de auto. Een leuk stukje wandelen langs de rivier en de molen is toegankelijk en gerestaureerd. Leuk om te doen op deze warme dag, veel schaduw langs de rivier.

200
Cirque de Navacelles.

204
Moulins de la Foux.

Klik hier om alle foto’s te bekijken.

Bibliografie

Peter Knowles – White Water Massif Central
Rivers Publishing U.K.
ISBN 0-9519413-6-4

IGN Carte de Randonnées, 1:25 000, No 2642ET: St-Guilhem-le-Désert

IGN Carte de Randonnées, 1:25 000, No 2742ET: Ganges

Advertenties

2 gedachten over “Hérault

    • De 7 m3/s was goed te doen. Er is één stuk vlak voor het einde waar het iets ondieper was, maar goed te doen met 7 m3/s. Een minimum debiet is moeilijk te zeggen. In ons boekje staat dat ze een paar keer hebben moeten waden bij 5 m3/s.
      In het voorjaar stijgt het debiet tot boven de 30 m3/s. Ik denk dat deze “aardige” rivier dan ineens een heel ander karakter krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s