Twee dagen in de Pyreneeën

Dit jaar wilden we nog een keer terug naar de Pyreneeën. We hebben een tocht van een kleine twee weken voorbereid door de massieven van de Posets en de Aneto. Nu ligt er dit jaar uitzonderlijk veel sneeuw, waardoor we onze tocht een paar weken uitgesteld hebben. Vorige week wilden we beginnen, maar we konden het dal van Benasque niet in omdat het daar overstroomd was. Nu, de derde poging, willen we een verkorte versie doen: vijf dagen trekken rond de Posets. Ons nieuwe startpunt wordt Biadós. We halen inlichtingen bij de VVV in Plan: De sneeuwcondities zijn goed, met pickel en stijgijzers is een rondje rond de Posets goed te doen. Het weer blijft goed: de komende paar dagen blijft het erg zonnig.

In een uurtje hobbelen we off-road in onze Renault Kangoo naar Biadós. Daar doen we de rugzakken op en vertrekken. Het zonnetje schijnt inderdaad flink.

101

Langzaam stijgend laten we Biadós achter ons, via de GR11.2 op weg naar Collado de Grist (Eriste). Vanaf 2000 meter komen we de eerste grote sneeuwvelden tegen. Inderdaad veel meer sneeuw dan vorig jaar, wat een verschil! Tot de col gaat het eigenlijk hartstikke goed.

104
Val de la Ribereta.

Als we over de col kijken naar de andere kant is het een ander verhaal. Er is een meter of drie sneeuw opgestoven tegen de col en de sneeuw naar beneden is ongeveer 70 graden steil. Zelfs Ibón de Llardaneta is nog bevroren en met sneeuw bedekt.

106
Collado de Grist (Eriste).

We twijfelen wat in het begin, maar besluiten dan toch om om te draaien. Dit is te steil voor ons. We prikken onze tarp in de grond net boven Las Tuertas.

112

Het nieuwe plan wordt om de route om te draaien: we gaan nu proberen om met de wijzers van de klok mee rond de Posets te lopen. Dus weer afdalen tot bijna bij Biadós en dan naar het oosten. We komen een groep Spanjaarden tegen die dezelfde richting uit gaan, maar overnachten in de hutten. Bij Cabaña d’Añes Cruzes moeten we drie riviertjes oversteken. Vorig jaar hadden we nergens problemen mee, maar nu zijn we een uur bezig om de juiste plek te vinden en blijft de vraag of we droge voeten houden. Ondertussen trekt een dikke laag bewolking het dal in.
We zetten alle feitjes nog eens op rij: derde poging, kwamen de col niet over, nu moeite met de rivier oversteken, wolken beginnen te zakken waardoor de volgende col in de wolken zal zitten, we zijn al over de helft van de tweede dag. Met deze snelheid en tegenslagen gaan we zelfs dit rondje niet halen binnen de tijd die we hebben. Het kost heel erg veel moeite, maar uiteindelijk draaien we toch om. Genieten moet toch voorop staan op vakantie. Volgende keer beter …

110

Klik hier om alle foto’s te bekijken.

Film

Bibliografie

Geo/Estel Mapa Excursionista E-25, 1: 25 000, Aneto Maladeta

Advertenties

2 gedachten over “Twee dagen in de Pyreneeën

  1. Hey Fred, jammer dat jullie niet van de Collado de Eriste naar beneden zijn geraakt, maar dat eerste stukje ziet er idd veel te gevaarlijk uit om zonder materiaal aan te beginnen. Juni is idd wel erg vroeg op ’t jaar voor die echt hoge cols, en dit jaar was ’t ook wel uitzonderlijk veel sneeuw. Toch schone beelden/herinneringen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s