Packraften in de Biesbosch

Eerste Pinksterdag blazen we onze packrafts op in de jachthaven Vissershang. We zijn niet de enige die in de Biesbosch van dit mooie weer gaan genieten. Vergezeld door een jonge familie ganzen steken we het Middelste Gat van het Zand over. We gaan door de kleinere sloten naar het Gat van de Zuiderklip, waar we het water niet meer delen met grote schepen, maar met kano’s en sloepen. En natuurlijk met de vele vogels: vooral meeuwen, fuuten en meerkoeten. We pauzeren bij het Gat van de Zuiderklip, waar we in de verte de Schotse Hooglanders zien grazen.

05
Gat van de Vloeien.

Na de pauze zoeken we verder naar de kleinste kreken van de Biesbosch. De wind trekt iets aan als we richting onze overnachtingsplek aan de Bevert gaan. Onderweg krijgen we veel bekijks, vele soorten boten zijn gemeengoed in de Biesbosch, maar packrafts worden blijkbaar nog niet veel gezien.
We komen aan rond een uur of vier en zien in de avond het waterpeil weer dalen. Grappig, een zoetwatergebied met getijden, al is het maar 10 cm verschil.

13
Paalcamping aan de Bevert.

’s Nachts begint het te regenen, maar ’s ochtends blijft er niet meer over dan een beetje miezel regen. We eten wat, pakken in en vertrekken. We vervolgen onze weg door de Bevert en steken aan het einde de Ruigt over. Hier liggen een aantal schepen voor anker. Blijkbaar overnachten er toch best veel mensen in de Biesbosch op hun eigen boot.

21
Biesbosch, de mangrove van Nederland.

Aan de overkant van de Ruigt gaan we een kreek in, lekker rustig zonder gemotoriseerde boten. We snappen onderhand ook al waarom Frank van Zwol dit de mangrove van Nederland noemt in zijn artikel uit Oppad. De wilgen lijken op sommige plaatsen midden in de kreken te staan.
Als we door een wat nauwere doorgang gaan, horen we ineens een slag op het water. Bevers… Deze heeft ons jammergenoeg eerder gezien dan dat wij hem gezien hebben, maar een paar honderd meter verder komt er eentje slaperig aangewandeld. Hij heeft niks in de gaten en plonst in het water. Pas bij het geluid van het fototoestel schrikt hij en duikt hij weg. Wauw! Zo dichtbij, hooguit een meter of twee.

25
Bever bij het Steurgat.

We zijn alweer bijna terug bij Vissershang. Wat een prachtige tocht.

22
Fuut.

27

Klik hier om alle foto’s te bekijken.

Film

Bibliografie
Wandelkaart Biesbosch (Nr 27)
Staatsbosbeheer
ISBN: 978-9-02871-260-7

Advertenties

4 gedachten over “Packraften in de Biesbosch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s