Kookgerei onder de loep

Vorig jaar zijn we begonnen met gewicht te besparen op onze tent: de meeste tochten die we tegenwoordig maken, overnachten we in onze tarptent. De tent gebruiken we alleen nog maar in de winter. Afgelopen packraft weekend zorgde ervoor dat we nu ons kookgerei onder de loep zijn gaan nemen.

Als eerste zijn we op zoek gegaan naar een vervanger van onze kookpot. Tot nu toe namen we een kookpot met deksel mee en twee eetbakjes. Als we de kookpot kunnen vervangen door iets waar we ook uit kunnen eten, hebben we de eetbakjes niet meer nodig. Een nieuwe kookpot met deksel hebben we gevonden in de Quechua Popote Rando 1P. Een besparing van 140 gram en een besparing van veel volume in de rugzak. Ook het windscherm werd niet ontzien. Ons oude windscherm staat los op de grond. Als we een hoog gasblik gebruiken, reikt het windscherm niet ver genoeg om de wind uit de vlam te houden. Ons nieuwe windscherm voor de MSR Pocket Rocket hebben we gebaseerd op dit forum artikel. Het is gemaakt van 0.3 mm dik aluminium en een paar paperclips. Het gasblik en windscherm kan opgeborgen worden in de kookpot. Het levert een besparing op van een paar gram en het is hopelijk een stuk efficienter koken dan voorheen.

DSC_9583
Erna.

Ook andere brandstoffen hebben we onder de loep genomen. Misschien zijn er wel grote voordelen in het gebruik van alcohol of Esbit. Eerst moet dan gezorgd worden voor een windscherm dat tegelijk dienst kan doen als standaard voor de kookpot. Dit is een eigenbouw windscherm geworden van hetzelfde aluminium, waarbij 2 tentharingen dienst doen om de kookpot te ondersteunen en 2 paperclips zorgen voor dat het geheel in vorm blijft.

DSC_9577
Het nieuwe windscherm, met een Trangia brander.

Dit windscherm is gebruikt om te testen hoe goed verschillende branders presteren. We hebben gewicht, kosten en verkrijgbaarheid vergeleken van:
– MSR Pocket Rocket met 1 L aluminium kookpot.
– MSR Pocket Rocket met Quechua kookpot.
– Trangia brander
– Zelfbouw alcohol brander
– Esbit brander

Onze Primus allesbrander hebben we niet meegenomen in het vergelijk. De brander en brandstofflessen zijn veel zwaarder dan de rest van de branders. In het verleden namen we deze brander alleen mee als we gingen vliegen en niet zeker wisten of we gas konden krijgen in de plaats waar we naartoe gingen.

In het vergelijk is van elke brander bijgehouden hoe lang het duurt om 800 gram water te verwarmen tot het kookpunt en hoeveel brandstof daarbij verbruikt wordt. De uitkomsten zijn hier te vinden: StoveComparison

De volgende conclusies zijn te trekken:

Kosten:
– Esbit is altijd het duurst. (Ongeveer 10x zo duur als alcohol)
– Alcohol is het goedkoopst.

Verkrijgbaarheid:
– Esbit is lastig verkrijgbaar en mag officieel niet in het vliegtuig.
– Gas in een schroefblik is redelijk verkrijgbaar bij zaken als Intersport of Decathlon.
– Alcohol is overal verkrijgbaar, bijvoorbeeld als Spiritus in elke supermarkt of doe-het-zelf zaak.

Totaal gewicht:
– Gas is altijd het lichtst.
– Alcohol is relatief zwaar, maar wordt ook snel verbruikt.

Snelheid:
– Gas brengt het snelst water aan de kook.
– Koken op alcohol duurt ongeveer 2 a 3 keer zo lang als gas.
– Esbit duurt ongeveer 3 keer zo lang als gas.

Welke brandstof uiteindelijk het beste geschikt is, is vooral afhankelijk van welke eigenschap het belangrijkst is. Voor een tocht van een paar dagen ontlopen gas en alcohol elkaar niet zoveel. Voor een lange tocht heeft gas veel voordelen, maar is misschien moeilijk verkrijgbaar.

DSC_9526
Tijd voor een bakje koffie …

Klik hier om alle foto’s te bekijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s