Alpacka vs Flytepacker

Het is vrijdag, einde van de werkdag en tijd voor een mini-vakantie. We rijden met onze camper Kangoo naar het zuiden. Dit weekend staat in het teken van packraften. Om niet al te vroeg te moeten opstaan zaterdag, rijden we vrijdagavond al naar het zuiden. Op weg naar de camping worden we langs de weg welkom geheten door een ree. Een paar kilometer verder komen we aan in het laatste licht op camping Les Ochay. Een camping in Wallonië, die gerund wordt door Nederlanders.

’s Ochtends rijden we naar Bertrix. Onverwacht is daar een cross motor wedstrijd bezig, dus de grote parkeerplaats bij het station staat vol met cross motoren. Met moeite vinden we nog plaats om te parkeren. Veel gemakkelijker is het om de rest van de packrafters te vinden: die hebben namelijk geen helm op.
We vertrekken van Bertrix naar Florenville met de trein. Vanaf Florenville is het maar een klein stukje wandelen naar de Semois. 19 packrafts groot zal de groep zijn. We kennen elkaar via Hiking Advisor. Het lijkt wel lente in de wei, als de fel gekleurde packrafts opgeblazen worden.

DSC_9404
Packrafts opblazen bij Florenville.

Bij Roche Brûlée nemen we even pauze. Wij zijn er blij om want we peddelen stevig door om de groep bij te houden. Wij hebben FlytePacker packrafts, die eigenlijk bedoeld zijn om naar het midden van een meertje te peddelen en dan te gaan vissen. De rest van de groep heeft Alpacka’s die duidelijk beter geschikt zijn om te varen. Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren dat ervoor zorgt dat de Alpacka’s sneller zijn: de FlytePackers hebben een ruwe huid, de Alpacka’s een gladde. De Alpacka’s zijn zeer stevig als ze opgeblazen zijn, terwijl de FlytePackers nog steeds flexibel zijn. Alpacka’s zijn slank, FlytePackers zijn wat breder. En bovenal: door de slappe bodem van de FlytePacker, zakt die in als je erin gaat zitten. De bult die dan aan de onderkant van de boot uitsteekt, zorgt voor zeer veel wrijving. Het maakt de lol er in ieder geval niet minder om, we vermaken ons prima op het water.
Tijdens de pauze eten we wat en wandelen daarna een stukje naar het uitzichtspunt Bohanan.

DSC_9419
Uitzichtspunt Bohanan.

Na de pauze peddelen we nog een paar uur verder naar camping de la Semois. We worden welkom geheten door Pandora, de camping hond. We wisselen een keer van packraft om de verschillen te bekijken. Daarna zetten we de tarp op en gaan wat eten. Een mooi gezicht, het tentenveldje vol met tarps en packrafts.
’s Avonds gaat de kantine nog open en krijgen we les in Belgische abdijbieren. Ook deze camping wordt gerund door Nederlanders. Volgens onze Vlaamse vrienden is het vrij normaal dat campings in België gerund worden door Nederlanders.

DSC_9443
Achtervolgd door de hond van de camping.

DSC_9461
Camping de la Semois.

Op zondag besluiten we ons eigen tempo te varen en wat eerder uit het water te gaan. We houden de groep anders teveel op. Bij de eerste stuw (Vanne des Moines) moeten we een stukje klunen: naar de kant, uitstappen, packraft in de hand en na de stuw pas weer het water in.
Bij Anc. Prieuré de Conques komen we de groep weer tegen. Samen varen we nog een klein stukje tot de watermolen van Herbeumont. Op dat punt gaan wij uit het water en zwaaien de groep na.

DSC_9487
Bij de watermolen van Herbeumont.

We eten even wat en bergen dan de packraft op. Met de rugzak wandelen we naar het noorden over de oude, verlaten spoorlijn. Na een tunnel komen we uit bij La Maljoyeuse, waar we even verder nog een ree zien. Over de bospaden lopen we terug naar Bertrix.
Wij vonden het een geslaagd weekend. Mooie route en erg gezellig. Bedankt!

DSC_9504
Oude spoorwegtunnel ten westen van Chapelle Ste-Barbe.

Het debiet van de Semois (bij Chiny) was zaterdag 12 m3/s en is zondag gezakt naar 10 m3/s. Zelf ook zin gekregen om een keertje packraften: Off-Trail: packraft rentals & guiding.

Klik hier om alle foto’s te bekijken.

Film

Advertenties

2 gedachten over “Alpacka vs Flytepacker

  1. Jammer dat het voor jullie te moeilijk werd om de groep op een aangename manier bij te kunnen blijven. We zullen komende maanden nog wel eens een oproep maken voor de Grensmaas, hopelijk iedereen dan met Alpacka’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s